Het verband tussen een hielspoor en hardlopen

Een hielspoor komt relatief vaak voor bij mensen die hardlopen. Zowel bij professionals als bij mensengoede steunzolen die het als sportieve vrijetijdsbesteding doen. De belangrijkste oorzaak is overbelasting. Wanneer u vaak hardloopt en vooral als u daarbij uw voeten op de verkeerde manier belast loopt u een grote kans om een verkalking aan het hielbot op te lopen, en dat wordt ook wel hielspoor genoemd. Wanneer u tijdens het lopen of hardlopen pijn aan uw hielen ervaart is het belangrijk om te controleren of er sprake is van een hielspoor of een peesplaat ontsteking.

Gebruik tijdens het hardlopen de juiste schoenen
Hardlopen is een flinke aanslag op uw voeten. U voert immers tijdens het lopen uw volledige gewicht mee en dat moeten uw voeten toch maar even dragen en dan ook nog in een hoog tempo. Het is daarom belangrijk om tijdens het hardlopen goede schoenen met goede steunzolen te dragen. Trek speciale hardloopschoenen aan die goed ademen en die zeker niet te strak zitten. Zo worden uw voeten optimaal ondersteund tijdens het lopen en is de kans dat u een hielspoor ontwikkelt gelijk een stuk kleiner.

Stop met hardlopen bij een hielspoor
Wanneer u aan één of beide voeten een hielspoor heeft ontwikkeld is het verstandig om te stoppen met hardlopen en andere sporten waarbij u uw voeten extra belast. Het is belangrijk om rust te nemen totdat de ontsteking is genezen. Deze verdwijnt over het algemeen vanzelf. Als u doorgaat het hardlopen terwijl u een hielspoor heeft dan is de kans groot dat u een chronische ontsteking aan uw hiel ontwikkelt. Dit kan een zeer langdurig proces zijn om hiervan te genezen. Daarom is het belangrijk om rust te nemen wanneer u klachten heeft en hiervan eerst te herstellen. U kunt met uw huisarts overleggen wat de beste behandelmethode is en u eventueel laten doorverwijzen naar een specialist als de klachten langer dan verwacht aanhouden.